Âşık Feymani / Hayatı


1942 yılında Adana`nın ( Osmaniye’nin) Kadirli İlçesinin Azaplı köyünde dünyaya geldi. Babası Mehmet, Van`ın Gevaş İlçesi`nin Avşar köyünden Hallac aşiretinden, annesi Hüsne ise Kayseri`nin Pınarbaşı İlçesi`nin Avşar Potuklu köyünden ve Avşar aşiretindendir.

Babası Van`dan 1914 yılında Kadirli`ye göç etti. Bu yöreye gelinceye kadar Osman Taşkaya`nın babası, Güneydoğu Anadolu`da çok güç koşullarda hayat memat savaşı verir. Hiçbir yerde mekan tutamaz. Sonunda Kadirli`nin Azapil köyüne yerleşir. İki kez evlenir. Fakat her iki eşi de vefat eder. Aşık Feymani`nin anası Hüsne`nin aşireti Avşardadaloğlular yazı Kayseri`de, kışı ise Çukurova`da geçirmektedirler. Yine bir kış, Çukurova`da geçirmektedirler. Yine bir kış, Çukurova`ya geldiklerinde Osman`ın babası Hüsne Hanım`la evlenir. Aşık Feymani dünyaya geldiğinde oğluna kendi babasının adını koyar.

Özgeçmişi hakkında bu bilgileri bize veren Aşık Feymani, aşıklığı hakkında şunları söyledi: "Küçük yaşta mecazi dediğimiz aşka tutuldum. Bu aşk 15 yaşıma kadar devam etti. Çoban Osman mahlasıyla şiir yazar, türkü söylerdim. 1964`ün sonbaharında ve 1965`in ilkbahar ve yaz aylarında birkaç kez rüyamda Nurani yüzlü bir zatı görmüştüm. Bana hep "Feymani" diye seslenmişti. Bu yüzden bu adı mahlas olarak aldım. 1972 yılında evlendim. Üçü oğlan, biri kız olmak üzere dört çocuğum oldu. Halen Azaplı köyü`nde oturuyorum". Aşık Feymani, 1966 yılında başlatılan Türkiye Aşıklar Bayramı`na 1968`den itibaren katılmaya başladı. Şiir ve atışma dalında büyük başarı gösterdi. Çeşitli ödüller kazandı. Daha sonra yurt genelinde yapılan Aşıklar şölenlerine de katıldı. Şiirlerinde tasavvufi deyişlere geniş yer verir. Çukurovalı aşıklar arasında büyük saygınlığı vardır.



Kaynak: Feyzi Halıcı









Yorumlar
İçerik yoruma kapalıdır.


Yorum Yapın

Ad Soyad: Yorumunuz:
E-posta:
Tarih:
20.4.2024 16:31:15
 


 
 

 
 

 
 
 
 
 
 




Bu site Kişisel Yazar Web Tasarım projesi ile oluşturulmuştur.