Âşık Reyhani / Hayatı


( 1932-2006)

Erzurum'un Pasinler ilçesine bağlı Alvar köyünde (şu an belde) 1932 yılında dünyaya gelen, asıl adı Yaşar Yılmaz olan Aşık Reyhani, okuma yazmayı okula gitmeden öğrendi. Aşık Reyhani, sonraki yıllarda ise dışarıdan sınava girerek diploma aldı. Küçük yaşlarda köyüne gelen aşıklardan etkilenen, eline geçen kitapları okuyarak birçok halk hikayesini öğrenen Reyhani, 18 yaşında rüyasında gördüğü, aşık olduktan sonra da kaçırarak evlendiği kıza şiir yazarak aşıklığa adım attı.

Birkaç ay geçmeden evliliği geçimsizliğe ve huzursuzluğa dönüşüp, eşinin ailesinin kızlarını alarak başka biriyle evlendirmeleri üzerine ''Dertli'' mahlasıyla türküler söylemeye başlayana Reyhani'ye Bayburtlu Aşık Hicrani tarafından ''Reyhani'' mahlası verildi.

Konya Aşıklar Bayramı'na aralıksız katılan 7 aşıktan biri olan Reyhani, eski aşıkların dışında, yetiştiği Huzuri Baba, Nihani, Cevlani, Efkari, Murat Çobanoğlu'nun babası Gülistan Çobanoğlu gibi aşıklardan gelenek ve usul öğrendi.

İran'dan Avrupa'ya birçok ülkede türkü söyleyen Aşık Reyhani, katıldığı yarışmalarda da birçoğu birincilik olmak üzere çeşitli ödüller aldı. 1980'li yılların başında Erzurum'da bulunan Doğu Ozanları Derneğinin başkanlığına getirilen Aşık Reyhani, birçok ülkeye konser ve konferanslara katılmak üzere çağrıldı. Ayrıca ABD'nin Michigan Üniversitesinde katıldığı bir konferanstan sonra kendisine fahri öğretmenlik unvanı verildi.

Şiirleri birçok gazete ve dergide yayınlanan, araştırmalara konu olan Reyhani'nin şiirlerinin bir bölümünü topladığı ''Alvarlı Reyhani'' (1962), ''Böyle Bağlar'' (1966), ''Kervan'' (1988) ve bazı düşünce ile şiirlerinden oluşan ''Şu Tepenin Arkasında'' adlı kitapları ve Dilaver Düzgün'ün hazırladığı ''Aşık Yaşar Reyhani'' (1997) adlı kitap bulunuyor.Ünlü ozanın eserlerinde aşk ve sevgi, ''Gençlik bir kuş idi elimden uçtu. Varlık kervan idi geldi de geçti. Ömür güneş idi gedikten aştı. Sanırsın olmamış yol yarım yarim. Aşık Reyhani'yim bu aşkın mesti. Gönlünden gönlüme bir rüzgar esti. Sen bir ulu pınar ben kırık testi. Acı bu halime dol yarim yarim'' gibi dizelerle hayat buluyor.

Aşık Reyhani evli ve 7 çocuk babasıydı









Yorumlar
İçerik yoruma kapalıdır.


Yorum Yapın

Ad Soyad: Yorumunuz:
E-posta:
Tarih:
29.4.2024 13:21:57
 


 
 

 
 

 
 
 
 
 
 




Bu site Kişisel Yazar Web Tasarım projesi ile oluşturulmuştur.