Behcet Kemal Çağlar / Hayatı


1908-1969 yılları arasında yaşamış Türk şair, Yurt, ulus ve Atatürk konulu Şiirleriyle tanınmış, toplumsal duyguları, coşkulu bir dille işlemiştir.

23 temmuz 1908'de Erzincan'da doğdu, 24 ekim 1969'da İstanbul'da oldu.ilk ve ortaokulu Anadolu'nun çeşitli kentlerinde okudu. kayseri lisesi'ni ve 1932'de Zonguldak yüksek maden mühendis okulu'nu bitirdi.mesleği konusunda staj için Fransa'ya gitti.dönüşünde bir sure İktisat Bakanlığı Merkez Maden Mühendisliği'nde çalıştı. Türk Dil Kurumu Yazmanlığı görevinde bulundu.1934-1936 yıllarını Atatürk tarafından gönderildiği Londra'da geçirdi.

Halkevleri Müfettişliği yaptı.1941'de Erzincan milletvekili seçildi.siyasal yasamdan çekilince, Robert kolej'de öğretmenliğe başladı.1949'da haftalık sanat dergisi Şadırvan'ı çıkardı.1961'de kurucu meclis üyesi oldu.Trt Yönetim Kurulu Başkanlığı, Akbank'ta müşavirlik, Trt program uzmanlığı gibi görevlerde bulundu.

Behçet Kemal Çağlar'ın halk şiiri geleneğinin biçimsel özelliklerine bağlı kalarak yazdığı şiirlerinin baslıca teması ve kaynağı Atatürk devrimleri, yurt sevgisi, ulusal duygulardır. Devrim sairi olarak bilinen Çağlar, bu alanda etkili şiirler yazmıştır.

"Ankaralı Aşık Ömer" adını kullanarak halk şiiri turunu denemiş, manzum oyunlar ve destanlar yazmıştır.





Şiirin Ustaları ve Halk Ozanları sayfaları için kaynaklar:

Turkedebiyat.net - Antoloji.com - Turkceciler.com - wikipedia.org - ansiklopedikbilgi.com









Yorumlar
İçerik yoruma kapalıdır.


Yorum Yapın

Ad Soyad: Yorumunuz:
E-posta:
Tarih:
29.4.2024 08:01:07
 


 
 

 
 

 
 
 
 
 
 




Bu site Kişisel Yazar Web Tasarım projesi ile oluşturulmuştur.